Finss.az - 2025-2029-cu illər arasında beynəlxalq sənaye şokoladı bazarının 2,76 milyard dollar artması proqnozlaşdırılır.
Analitik şirkət Technavio-nun verdiyi məlumata görə, bazar dövrü ərzində orta illik artım tempi (CAGR) 5% olacaq. Bu dövrün sonunda Avropa bazarın 38%-ni təşkil edəcək.
Sənaye şokoladının artan tələbi, xüsusən də qara şokoladın sağlamlığa olan faydaları haqqında istehlakçıların məlumatlılığının artması ilə əlaqələndirilir. Ayrıca, psixoloji pozğunluqlar – narahatlıq və depressiya kimi halların artması şokolad istehlakına daha çox stimul verir. Şokoladın istehlakı nəticəsində serotinin və endorfinlərin ifrazı insanın ruh halını yaxşılaşdırır və bu da tələbatın artmasına səbəb olur.
İstehlakçılar həmçinin şəkərsiz şokolad və emal olunmuş məhsullara diqqət yetirirlər. Lakin, bazarda riski artıran amillərdən biri kakao lobya və şəkər qiymətlərinin dəyişkənliyidir. Bu, sənaye şokoladının istehsalında istifadə edilən əsas xammaldır.
Proqnozlara görə, Qərbi Afrikada kakao lobya istehsalının azalması, tələb və təklif arasındakı fərqi daha da artıracaq və nəticədə qiymətlərin yüksəlməsinə səbəb olacaq.
Sənaye şokoladı bazarında dünyanın ən böyük oyunçuları arasında Barry Callebaut AG, Cargill Inc., Ferrero International S.A., Nestle SA, Mars Inc., və Unilever PLC kimi nəhənglər yer alır.